Kansallisteatteri & Tampereen Teatterikesä 2018:
TURKKA KUOLEE
- Dokumentaarinen tutkielma neroudesta

Valokuvat: Carolin Büttner ja Fabian Nyberg
TURKKA KUOLEE on Ruusu Haarlan ja Julia Lappalaisen yhteisteos teatterilegenda Jouko Turkasta (1942-2016) ja tämän voimakkaasta vaikutuksesta suomalaisiin ja suomalaiseen teatteriyhteisöön. Esitys purkaa 1980- luvun turkkalaisuuden ja näihin päiviin ulottuvan jälkiturkkalaisuuden tarinaa ja siitä kertomisen konventioita. Esitys tutkii miehisen neromyytin rakentumista taiteessa ja sen vaatimia uhrauksia, feminiinisyyden pelkoa ja isänkaipuuta.
Mikä on Turkan tekojen inhimillinen hinta? Kenen ruumiissa se maksetaan?
Kantaesitettiin Tampereen Teatterikesässä 9.8.2018 ja vieraili samana syksynä Kulttuuritehdas Korjaamolla ja Riihimäen teatterissa. Esityskausi Kansallisteatterin Willensaunassa toukokuussa 2019.
Näytelmän tekijänoikeuksia valvoo Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner Oy.

”Turkka kuolee ei kuitenkaan ole kosto; se on vakava, tosissaan ja huolellisesti koostettu puheenvuoro neronakin pidetyn miehen vaikutuksesta nuoriin oppilaisiinsa. (…) Haarla ja Lappalainen ovat tehneet vuoden teatterityön, dokumentointiin perustuvan esityksen teatterihistoriamme keskeisestä vaikuttajasta opettajana. Esitys asettaa kohteensa uudenlaiseen valoon, ymmärtää sitä ja hymyileekin sille, muttei anna piiruakaan periksi omasta näkemyksestään. Se ei myöskään kiellä Turkan tinkimätöntä pyrkimystä omaan totuuteensa.” -Minna Tawast, Teatteri & Tanssi 5/2018

”Turkka on nero äijä”
Laita vittuun nyt tuo teksti! Mä en tarvii teidän sääliä! Säälikää itteänne saatana. Teatteri
tänä päivänä... Aijai. Mä haistan sen täälläkin. (yleisöön) Haistatko sinä? Se on tämä
kaikkialla löyhkäävä feminismi. Se on aivan samaa kuin taistolaisuus oli silloin!" - TURKKA KUOLEE
TYÖRYHMÄ:
*KÄSIKIRJOITUKSESSA HYÖDYNNETYT LÄHTEET:
PROSESSISTA:




Sivua päivitetään!